Pro-Tibet protest in Peking voor tour fakkel

Bij het Olympisch stadion Het Vogelnest in Peking zijn vanochtend vier buitenlanders gearresteerd die demonstreerden voor een vrij Tibet. Twee Amerikaanse en twee Britse actievoerders waren op het terrein in elektriciteitspalen geklommen en ontvouwden een spandoek met de tekst „One World, One Dream: Free Tibet”.

De actie van de demonstranten vond plaats vlak voor de aankomst van de Olympische fakkel in Peking. Yang Liwei, China’s eerste man op de maan, droeg de fakkel het vliegtuig uit. Basketballer Yao Ming, die in de Amerikaanse competitie speelt en China’s grootste sporticoon is, droeg de fakkel vanochtend het Tiananmenplein op. Overmorgen gaan in Peking om 8 minuten over 8 de Olympische Spelen officieel van start.

„Jia you, Jia you” (hup China, hup China) schreeuwden kinderen langs het parcours dat de fakkel door de stad aflegde. Zij droegen T-shirts met de tekst; „Wo ai Zhongguo” (ik houd van China).

Eerder deze week was er vlak bij het Tiananmenplein een demonstratie van ontevreden burgers die in verband met de Olympische Spelen gedwongen waren te verhuizen. Om de media-aandacht voor de protesten te minimaliseren, maakte de Chinese overheid bekend dat journalisten vooraf toestemming moeten vragen wanneer ze op het Tiananmenplein willen filmen.

Na de commotie van vorige week over het blokkeren van buitenlandse sites, is er door de buitenlandse pers met onbegrip gereageerd op de maatregel. Het IOC deelde vandaag mee dat het een onderzoek zal instellen.

De Japanse overheid en de Buitenlandse Club voor Correspondenten hebben vandaag in Peking protest aangetekend tegen de hardhandige aanhouding van twee Japanse journalisten in Xinjiang, in het westen van China. De Japanse verslaggevers waren in Kashgar bij de plek waar eergisteren zestien politieagenten om het leven kwamen. Landelijke en locale autoriteiten hebben vandaag hun excuses aangeboden.

Over de aard van het geweld in Kashgar is onduidelijkheid ontstaan. Volgens analisten hebben de daders mogelijk uit persoonlijke motieven gehandeld, omdat in Xinjiang de sfeer erg gespannen is. Bovendien hebben onafhankelijke journalisten die enkele uren na het incident op de plek aankwamen, nauwelijks sporen van het geweld waargenomen. Peking houdt vol dat het om een aanslag gaat van onafhankelijkheidsstrijders.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Maan

In het bericht Pro-Tibet protest in Peking voor fakkel (6 augustus, pagina 5) staat dat Yang Liwei de eerste Chinees op de maan was. Dat is onjuist. Yang was de eerste Chinees in de ruimte.