‘Parlementariërs steunen Talibaan’

Sommige leden van het Afghaanse parlement steunen de Talibaan. Dat heeft onderdirecteur Abdullah van de nationale inlichtingendienst NDS gisteren gezegd, melden Afghaanse media. Uitspraken van deze strekking worden geregeld gedaan door gewone Afghanen en westerlingen die in Afghanistan werken, maar het is de eerste keer dat een hooggeplaatste Afghaanse functionaris zo openlijk wijst op de misstand in het parlement.

„Een aantal afgevaardigden steunt drugssmokkelaars en terroristen”, aldus Abdullah. Hij wilde geen namen noemen of verdere bijzonderheden geven.

Eind 2005 hield Afghanistan de eerste parlementsverkiezingen sinds de jaren zestig. President Hamid Karzai had besloten dat kandidaten alleen op persoonlijke titel mochten meedoen, niet als lid van een politieke partij. Hij wilde hiermee voorkomen dat stamverbanden en andere allianties te veel nadruk zouden krijgen bij de verkiezingen. Als gevolg stemden kiezers op hun traditionele leiders, waardoor het parlement nu voor een groot deel bestaat uit krijgsheren, voormalige mujahedeen-strijders, oud-communisten leden van het verdreven Talibaan-regime.

Een woordvoerder van het lagerhuis weersprak Abdullah’s beschuldiging. Volgens hem wilde Abdullah met zijn uitspraak het falen van de regering in de bestrijding van drugs en de Talibaan verdoezelen. Vorige maand beschuldigde Thomas Schweich, een vroegere drugsbestrijder bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, president Karzai ervan drugshandelaren om politieke redenen te beschermen. „Karzai heeft veel Talibaan-vijanden die profiteren van drugs, maar hij heeft nog meer aanhangers die ervan profiteren”, zei Schweich. Vorig jaar kwam 93 procent van de opium in de wereld uit Afghanistan. (AP)