Opgeruimd staat nog niet netjes

Twee probleemgevalletjes. En beide hebben ze een Nederlandse connectie. Ze moeten Nederland wel hebben bij KKR, de roemruchte investeringsmaatschappij uit de VS.

Moeite om de problemen te verhullen deed KKR-partner Paul Raether vorige week niet, toen de private-equityfirma in een telefonische conferentie uitlegde hoe door een ingewikkelde aandelenruil dochter KPE van de Amsterdamse beurs vertrekt. De moedermaatschappij KKR staat daardoor vanaf november in thuisbasis New York genoteerd.

„Je weet heel goed wat onze twee probleemgevallen zijn”, zei Raether op een vraag van een analist welke bedrijven uit de portefeuille van KPE onderpresteren. Onomwonden noemde hij NXP en ProSieben.

Geen fijne karakterisering voor de immer opgewekte Frans van Houten, topman van de Nederlandse halfgeleiderproducent NXP. Gelukkig legde Raether uit dat er anderhalf miljard zal binnenkomen, omdat NXP zijn divisie die chips voor mobieltjes en muziekspelers produceert, onderbrengt in een joint venture met concurrent STM. Dat geld is bedoeld voor nieuwe investeringen, heeft Van Houten altijd gezegd sinds de overeenkomst in april werd gesloten. Raether zei daar niets over. Wel zei hij dat ook het andere probleem van NXP zal worden opgelost. En daarmee bedoelt hij de chipdivisie voor televisies en dvd-recorders, die maar niet uit de rode cijfers komen.

Dat ProSieben het andere probleemgeval is, is voor de Telegraaf geen verrassing. KKR liet het Nederlandse mediaconcern vorige week boeten voor een constructie, die lichtzinnig was aangegaan bij de verkoop van aandelen in SBS, dat in ProSiebenSat1 is opgegaan. De aandelen van ProSieben stonden toen nog boven de 50 euro. KKR dwong volgens die afspraak de Telegraaf Media Groep vorige week om een belang van 12 procent te nemen tegen een prijs van 28,71 euro per aandeel. ProSieben staat nu genoteerd voor 5,50 euro op de beurs. Een forse afschrijving van 150 tot 200 miljoen euro is het gevolg voor het Telegraaf-concern. Geeft niks, vindt topman Ad Swartjes, ProSieben is een strategische langetermijninvestering. En hij vertrouwt er dus op dat KKR verder zijn naam waarmaakt van opruimer.

Fijntjes wees KKR-man Raether er nog op dat de bestuursvoorzitter van ProSieben al is vervangen. Bij NXP heeft Van Houten inmiddels ongeveer de helft van zijn managementteam binnen twee jaar na loskoppeling van Philips vervangen. Hij zelf zit er nog. „We hebben nog steeds veel werk te doen bij NXP”, zei Raether vorige week. Duidelijker kan de waarschuwing voor Van Houten niet zijn.

Daan van Lent

    • Daan van Lent