Omzet Sotheby`s 3,44 miljard dollar

Rotterdam, 6 aug. De netto winst van Sotheby`s is in de eerste helft van dit jaar ten opzichte van 2007 met 37 procent gedaald tot 83 miljoen dollar. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die het beursgenoteerde bedrijf gisteren publiceerde. Volgens het veilinghuis is het resultaat lager door stijgende kosten en omdat een belangrijke Londense veiling van eigentijdse kunst is verplaatst naar het derde kwartaal. Inclusief het resultaat daarvan zou Sotheby`s qua omzet nooit een beter eerste half jaar hebben gekend. Ook dan blijft het veilinghuis echter met 3,44 miljard dollar (2,2 miljard euro) iets achter bij concurrent Christie`s dat vorige maand bekendmaakte dat het in dezelfde periode voor 3,5 miljard dollar aan kunst verkocht. Hoogtepunt in de eerste helft van 2008 was het record voor Francis Bacons Triptiek uit 1976 dat 86,3 miljoen dollar opbracht.