Nachtmerrie van de filmindustrie

080806_the_joker.jpgKort geleden gingen we naar winkelcentrum Ratu Plaza. Geen superdeluxe glimmende mall dit keer: een beetje shabby en verlaten. Toch maar even naar de derde verdieping. En daar inderdaad, zoals ons was verteld: de droom van elke filmliefhebber.

En de nachtmerrie van de filmindustrie. Een stuk of 15 winkeltjes hebben daar bakken vol dvd’s met de nieuwste films en tv-series, cd’s en computerspellen. En goedkoop: 7.000 roepia per dvd. Voor 70.000 roepia (4,90 euro) krijg je bijvoorbeeld een pakket van de nieuwe Indiana Jones, Atonement, Love in the Time of Cholera, The Kite Runner, Batman Begins, Volver, Taken, en het volledige eerste seizoen van The Sopranos. Inmiddels hebben we ook de nieuwste Batman gespot.

Ook op talloze andere plaatsen worden de nieuwste films uit Hollywood (en Bollywood!) verkocht. De Engelstalige ondertiteling is soms vrij wonderlijk, maar de meeste films spelen nog prima af ook. Inclusief de anti-piraterij waarschuwing aan het begin.

In een oud persbericht las ik dat de Motion Pictures Association twee jaar geleden heeft geprobeerd iets aan de grootschalige piraterij in Jakarta te doen: in 2006 werden in Ratu Plaza 400.000 dvd’s in beslag genomen. Volgens de filmmakersvereniging hoorde de piraterij in Indonesië bij de meest grootschalige ter wereld, het percentage kopieën zou 88 zijn. De organisatie schatte dat haar leden in een jaar 86 miljoen dollar aan omzet in Indonesië misliepen.

Een legale dvd kost hier zo’n 100.000 roepia (7 euro), dus dat zou betekenen dat de MPA denkt zonder piraterij in een jaar bijna 9 miljoen dvd’s extra te kunnen slijten. Ondanks dat maar weinig Indonesiërs 100.000 roepia voor een dvd kunnen betalen, moet dat in een land van 240 miljoen mensen inderdaad wel kunnen.

Aan de andere kant: door de kopieën raken vele Indonesiërs bekend met Amerikaanse films, die ze - legaal - in de bioscoop kunnen zien. En misschien wordt er zo een markt gecreëerd voor als er een tijd komt dat meer Indonesiërs legale exemplaren kunnen betalen.

Of probeer ik nu iets goed te praten?

    • Elske Schouten