Musharraf blijft weg van Spelen

De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft vandaag onverwachts zijn bezoek aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking afgezegd. Regeringswoordvoerders wilden niet zeggen waarom, maar in Pakistan wordt algemeen aangenomen dat het besluit verband houdt met de overeenstemming die de leiders van de regeringspartijen gisteren bereikt zouden hebben over Musharrafs positie.

Asif Ali Zardari, weduwnaar van oud-premier Bhutto, en oud-premier Nawaz Sharif spraken gisteren zes uur lang over de politieke crisis in het land. Volgens Pakistaanse media ging het gesprek vooral over de afzetting van de president. Dagblad Dawn meldde dat Zardari, leider van de grootste regeringspartij PPP, en Sharif, die de tweede partij leidt, hebben besloten Musharraf te vragen om af te treden. Als hij daar niet aan meewerkt, zullen zij een parlementaire afzettingsprocedure beginnen, aldus Dawn. De PPP en Sharifs PML-N wonnen in februari de verkiezingen vooral uit onvrede van de kiezers over Musharraf, die tot enkele maanden daarvoor het land had geregeerd als president en legerleider.

Snel na de vorming van een coalitie ontstonden meningsverschillen tussen de partijen. Sharif eiste de herbenoeming van de zestig rechters die Musharraf eind vorig jaar had ontslagen, maar Zardari vond dat onnodig. Ook heeft Sharif steeds Musharrafs aftreden geëist. De president kwam in 1999 aan de macht toen hij Sharif met een staatsgreep verdreef.

Ook Zardari heeft de Spelen afgezegd. In zijn plaats zal zijn zoon Bilawal, medevoorzitter van de PPP, aanwezig zijn. (AP)