Moeders dressing

2 eetlepels balsamicoazijn2 eetlepels gembersiroop1 theelepel scherpe mosterd1 teen knoflook uit de knijper6 eetlepels olijfolie extra verginezout en gemalen zwarte peper

De roem van ‘moeders gehaktballen’ is bekend. Zoals ze bij haar smaken, smaken ze nergens – vinden haar kinderen. Het recept daarvoor geeft ze bij leven niet gauw prijs. Moeders gooien veel geheime wapens in de strijd om het verlaten nest nu en dan weer even de glorie van weleer te bezorgen. Ze weten dat hun kroost flink kan hunkeren naar de smaken van thuis.

Een bijna-buurman van mij zweert bij de dressing van zijn moeder. Onlangs wist hij haar na vele jaren het recept van haar dressing te ontfutselen. Zijn vrouw ging ermee aan de slag – een uiterst risicovolle onderneming mag ik wel zeggen die ik diep heb bewonderd – en god zij gedankt smaakte het resultaat naar zijn zeggen precies ‘zoals thuis’.

De lichtzoete, zijdezachte dressing is in een handomdraai gemaakt – mits een staafmixer voorhanden is. Bereiding: Doe alle ingrediënten in een hoge mengbeker, zet de staafmixer erin en laat hem draaien tot een glanzende, lichtgebonden donkere dressing is verkregen. Vanwege de enigszins zoete inslag van deze dressing past hij goed over lichtbittere groene slasoorten zoals friseé en romaine (bindsla) of rauwe witlof. Gerookte kip en gerookte eendenborst doen er hun voordeel mee en ook als dipsaus is deze dressing niet verkeerd.

Florine Boucher

Morgen: Olympische kippensoep

    • Florine Boucher