Militairen in Mauretanië nemen president in gijzeling

Militairen in Mauretanië hebben vanochtend de president en enkele ministers gegijzeld. Dat melden regeringskringen in het West-Afrikaanse land. De gewapende ingreep zou een reactie zijn op het ontslag van enkele hooggeplaatste militairen. Bij het sluiten van deze krant was niet helemaal zeker of er sprake is van een staatsgreep.

Een regeringswoordvoerder verklaarde dat president Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi vanochtend gegijzeld is door manschappen van zijn presidentiële garde. Abdallahi’s dochter sprak eveneens van een ontvoering.

Een medewerker van de president verklaarde dat ook de premier en de minister van Binnenlandse Zaken zijn gegijzeld. De gijzelaars zouden naar een onbekende locatie zijn gebracht.

Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi was in 2007 de eerste democratisch gekozen president van Mauretanië sinds het land in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk. De verkiezingen waren voorbereid door een militair regime dat in 2005 via een geweldloze staatsgreep een einde had gemaakt aan de toenmalige dictatuur.

Volgens een veiligheidsfunctionaris in hoofdstad Nouakchott werd de gewapende actie vanochtend geleid door de pas ontslagen chef van de presidentiële garde. Hem was samen met de legerleider de wacht aangezegd.

In Mauretanië heerst al maanden politieke onrust. Abdallahi vormde vorige maand een nieuwe regering nadat de regering, waarin voor het eerst islamitische oppositieleden waren opgenomen, was weggestemd door het parlement. De islamieten keerden niet terug in de regering.

Deze week stapten de meeste parlementariërs van Abdallahi’s partij op, een stap die volgens sommige bronnen werd aangemoedigd door de legertop.

Mauretanië is een van de armste landen van Afrika. Recentelijk is begonnen met oliewinning voor de kust. Vrijwel alle inwoners zijn moslim. (Reuters, AP, FP)