Mexicaan in Texas toch geëxecuteerd

In de Amerikaanse staat Texas is gisteren een 33-jarige Mexicaan geëxecuteerd. De zuidelijke staat negeert daarmee een oproep van het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Het hof heeft er bij Texas op aangedrongen de terechtstelling niet uit te voeren.

José Medellin, die door een Amerikaanse rechtbank werd veroordeeld voor de verkrachting van en de moord op een 16-jarig meisje in Houston in 1993, werd tegen tien uur ’s avonds terechtgesteld met een dodelijke injectie.

Het Hof legde vorige maand, op aandringen van Mexico, de Amerikaanse regering op „alles te doen” om de terechtstelling van vijf Mexicanen, waaronder Medellin, een halt toe te roepen. Zij zouden bij hun arrestatie niet zijn gewezen op het recht op bijstand van hun eigen consulaat of ambassade, wat in strijd is met de Weense conventie.

Texas erkent dat Medellin niet op zijn recht op bijstand is gewezen bij zijn arrestatie, maar zegt dat de Mexicaan, door de kwestie niet ter sprake te brengen tijdens zijn proces, afstand heeft gedaan van dit recht. Texas zegt verder dat het niet gebonden is aan het ‘Wereldhof’, maar aan het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat oordeelde dat de executie kon doorgaan.

President Bush had Texas eerder bevolen de zaken te herzien, maar hij werd in maart terechtgewezen door het Amerikaanse Hooggerechtshof: de president noch het Internationale Gerechtshof kon Texas dwingen om de executies uit te stellen. Het Hooggerechtshof legde gisteren ook een last minute-beroep van Medellin om de executie uit te stellen naast zich neer.

In 2003 spande Mexico, dat zelf geen doodstraf kent, een rechtszaak aan tegen de VS bij het VN-hof. Mexico meende dat de zaken van 52 in Amerika ter dood veroordeelde Mexicanen moesten worden herzien, omdat zij bij hun arrestatie niet waren gewezen op het recht op consulaire bijstand – Mexico sprak zich overigens niet uit tegen de opgelegde straffen. Het Hof gaf Mexico in 2004 in 47 gevallen gelijk. De zaak leidde tot gespannen diplomatieke betrekkingen tussen Mexico en de VS.

Dinsdag riep de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, de VS op om gehoor te geven aan de oproep van het Hof. Mexico heeft de executie veroordeeld.