Leven van condoomverkoop langs 15 caféroutes

Condoomautomaten zijn sterker geworden. Eenzaam in wc’s gehangen werden ze vaak gekraakt.

In café De Vooruitgang in Eindhoven probeert medewerker Gino Ilondo de condoomautomaat uit. Foto Floren van Olden Eindhoven 17-7-2008 In stadscafe de Vooruitgang probeert medewerker Gino Ilondo (19) de condoom automaat uit. serie automaten Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Jacques Hopstaken (60), een keurige zestiger met aktetas, is „creatieve doener”. Zijn uitvinding: de derde generatie condoomautomaten. De condoomautomaat 3G zogezegd.

Hij straalt als hij over condoomautomaten spreekt. Vijftien jaar geleden zegde hij zijn baan bij een schoolboekenbedrijf op om voor zichzelf te gaan werken. In die tijd had je alleen de grote witte condoomautomaten zoals op de wc’s van tankstations. Die waren te groot voor de toiletten in de betere cafés en horecagelegenheden.

„Maar de kleinere tweede generatie automaten plaatsen was onmogelijk, omdat junks ze te makkelijk konden openbreken", zegt hij. Ze braken automaten aan de onderkant open met een mes. Daardoor braken de gevoelige plastic pallen van het muntmechanisme af.

Daardoor had hij soms wel 150 van z’n 1.000 automaten ‘total loss’ in de werkplaats staan. Dat kostte 27.000 euro omzet per jaar. In een automaat zitten 72 pakjes Euroglider-condooms van 2 euro.

Zo’n verlies is dramatisch omdat Hopstaken geen vaste inkomsten heeft. Hij leeft van het geld dat hij op zijn 15 routes door Nederland ophaalt. Per week rijdt hij 2 routes, een route voert hem langs 30 horeca-adressen. Soms werkt hij tot 11 uur ’s avonds om alle automaten op een route bij te vullen.

Hopstaken heeft nu als eerste in de markt meer zekerheid van zijn inkomsten. Zijn nieuwe sterke Compact-condoomautomaat is door een extra buitendeur bestand tegen diefstal van condooms: junks kunnen geen messen meer tussen deur en frame krijgen.

Meer dan vijftien jaar duurde het voordat hij een oplossing voor de vernielingen had gevonden. „Dat waren moeilijke jaren waarin ik mijn huis moest verkopen om het hoofd boven water te houden", zegt Hopstaken.

„Dat is nu achter de rug”, zegt hij opgelucht. Zijn bedrijf draait nu goed. Aan stoppen denkt hij daarom zeker niet. „Alles is dan zo stil om me heen en dat mag niet.” Bovendien worden bezoekers van cafés „verantwoordelijker”. Voor de paar overgebleven vernielers heeft Hopstaken een boodschap: „Het is zinloos om het muntmechanisme te slopen. Gratis condooms geeft het apparaat echt niet meer.”

    • Klaas Fleischmann