Kritiek Verhagen op China, premier toch bij opening

Premier Balkenende en staatssecretaris Bussemaker (Sport, PvdA) kunnen gewoon worden afgevaardigd naar de opening van de Olympische Spelen, hoewel de situatie op het gebied van de mensenrechten in China de laatste maanden „op sommige punten is verslechterd”.

Dat heeft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. Coalitiepartij ChristenUnie heeft grote moeite met de afvaardiging van de premier naar de openingsceremonie. Kamerlid Joël Voordewind noemt het standpunt van Verhagen „heel inconsequent” en „bijna een beloning voor slecht beleid”. Maar een ruime meerderheid in de Kamer steunt Verhagen.

„De weg van dialoog is de enige die op de lange termijn vruchten kan afwerpen”, schrijft Verhagen. De minister beloofde de Kamer in juni om vlak voor de opening van de Spelen nog eens de balans op te maken ten aanzien van de mensenrechten. Dan zou altijd nog besloten kunnen worden om niet te gaan. In zijn brief schrijft Verhagen dat het „duidelijk is dat de Chinese autoriteiten de Olympische Spelen tot een succes willen maken en daartoe risico’s op incidenten en daaraan verbonden mogelijke negatieve publiciteit zoveel mogelijk willen beperken. Dit komt ook tot uitdrukking op het gebied van mensenrechten.” Als voorbeelden noemt hij de situatie in Tibet, de arrestatie van mensenrechtenverdedigers en de strubbelingen rondom het vrij gebruik van internet door journalisten.

Kroonprins en IOC-lid Willem-Alexander kondigt in een interview met De Telegraaf aan dat hij tijdens het IOC-congres, „als het nodig is”, een pleidooi zal houden om de olympische fakkel niet langer de wereld te laten rondreizen. De prins sluit zich zo aan bij IOC-leden die al eerder opperden om de fakkel alleen in Griekenland en het land van de Spelen te laten ronddragen. De fakkelloop was dit jaar doelwit van actievoerders. „De realiteit is dat dit mooie symbool van hoop doelwit van protest is geworden.” Hij noemt ook de hoge kosten en „de traditie” als argument voor een kortere fakkelloop.

ChristenUnie: pagina 3