Kamerlid bekent inbraak ministerie

Het was een succesvolle actie, maar het ging wel om een misdrijf. Het Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks was in 1985 betrokken bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken. Hij en medeactievoerders maakten documenten buit over geheime plannen voor een kerncentrale op het bedrijventerrein Moerdijk.

Wijnand Duyvendak schrijft dit in het boek Klimaatactivist in de politiek dat 20 augustus verschijnt. In een persbericht, dat de uitgever deze week uitgaf, is zijn betrokkenheid bij de inbraak wereldkundig gemaakt.

Bekend was al dat Duyvendak een militant actieverleden heeft. Hij was in de jaren tachtig betrokken bij de antimilitaristische actiegroep Onkruit, hij was actief in de kraakbeweging, onder meer als redacteur van het weekblad Bluf! Hij werd in 1984 veroordeeld tot zes weken celstraf voor een inbraak in een militaire complex in Dubbeldam. Later werd hij het gezicht van Milieudefensie.

Dat hij bij de spectaculaire inbaak in het ministerie van EZ betrokken was, was nog niet bekend. In een interview in Het Parool stelde hij de inbraak in 1996 wel aan de orde, want hij had de gestolen stukken gepubliceerd in Bluf! Maar hij ontkende er rechtstreeks bij betrokken geweest te zijn. Duyvendak zei toen: „Ik was niet bij die inbraak, tot op de dag van vandaag weet ik niet wie er bij betrokken waren.” Duyvendak zegt nu dat hij dat deed omdat de diefstal destijds nog niet verjaard was, en hij de andere actievoerders niet in problemen wilde brengen. „Een officier van justitie had mij toen kunnen vervolgen omdat ik heling had toegegeven.” Verder wil hij tot de presentatie niet ingaan op de kwestie.

De inbraak zorgde destijds voor politieke commotie. Toenmalig minister Gijs van Aardenne (Economische Zaken, VVD) kwam in de Tweede Kamer zwaar onder vuur te liggen. Ook Dries van Agt, toen commissaris van Koningin in Noord-Brabant, kreeg kritiek omdat hij zonder medeweten van de Provinciale Staten overleg had gevoerd over een kerncentrale. Van Agts optreden leidde tot een motie van afkeuring van D’66 voor het hele provinciebestuur. De kerncentrale bij Moerdijk is er nooit gekomen.