IMF voorspelt een daling van de inflatie in eurozone

Rotterdam. De inflatie in de eurozone zal in de loop van 2009 onder de 2 procent komen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De lagere inflatieverwachting kan als steun in de rug gezien worden voor de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente de komende maanden ongemoeid te laten. De huidige hoge inflatie vergt eigenlijk een verhoging van de rente, maar dat kan negatieve consequenties hebben voor de toch al kwakkelende groei in Europa. Voor 2008 gaat het IMF nog uit van een inflatie van rond de 3,5 procent, vooral veroorzaakt door hoge energie- en voedselprijzen. Aangenomen wordt dat die prijzen in de loop van 2009 zullen stabiliseren, waarmee ook de inflatie afremt. Daling tot onder de 2 procent wordt door economen van de ECB als ”licht optimistisch” gekwalificeerd. Onderzoeken laten zien dat analisten voor 2009 weliswaar uitgaan van een inflatie van 1,9 procent, maar dat de onzekerheden daarover nog groot zijn.