Holland in Peking

“Het Holland Heineken Huis is  voor de negende keer op rij het kloppend hart van de Nederlandse Olympische beweging”, staat in een folder vol  reistips van  het reisagentschap ATP. Het is de officiële ontmoetingsplek van het NOC/NSF voor supporters, officials, media, familie en sporters. Natuurlijk is er weer het gebruikelijk podium in een feestzaal, de

bet et_1.jpg

“Het Holland Heineken Huis is  voor de negende keer op rij het kloppend hart van de

Nederlandse Olympische beweging”, staat in een folder vol  reistips van  het reisagentschap ATP. Het is de officiële ontmoetingsplek van het NOC/NSF voor supporters, officials, media, familie en sporters. Natuurlijk is er weer het gebruikelijk podium in een feestzaal, de horeca is ruim bemeten, ATP heeft een desk waar jagers op kaarten nog terecht kunnen en er is een heus internetcafe.  

Het  Holland Heinekenhuis is gevestigd  in het Agricultural Exihibition Centre vlakbij de Nederlandse ambassade aan de Liang Mahelu.

Het is een prachtig gebouw  waar midden op een wijds opgezet terrein nog een enorm stalinistisch beeld staat dat de moderne tijd heeft overleefd.

Mart Smeets ontvangt morgenavond zijn eerste gasten op het dak van het tentoonstellingscentrum.

Met Inge de Bruijn en  Arie Haan schuif  ik morgenavond aan om te praten over

Peking in de aanloop naar de Spelen.

Arie Haan heeft een aantal jaren het Chinese nationale voetbalelftal getraind en is  goed op de hoogte van de Chinese sportcultuur. Inge de Bruijn heeft,voor zover ik weet, niet zoveel met China maar  weet als geen ander hoe het is om als topsporter  toe te leven naar een Olympische Spelen.

Op 8 augustus kan ik in het stadion de openingsceremonie volgen.

Tijdens een persconferentie in het MPC (Main Press Centre) zei BOCOG woorvoerder Sun Weide  vanochtend dat er in en om het stadion  ongeveer 40.000 vuurpijlen en rotjes zullen worden afgestoken. Met speciaal daarvoor ontwikkelde techniek zullen de Olympische ringen voor het eerst in de geschiedenis in de lucht te zien  zijn. Door  op afstand bestuurbare microchips zal een  smile van vuurwerk in de lucht  worden geprojecteerd.

In verband  met de veiligheid  moeten bezoekers al vijf uur van tevoren naar het stadion komen. Het Vogelnest  is volledig uitverkocht; de openingsceremonie zal door bijna 100,000 mensen worden bijgewoond. 

    • Bettine Vriesekoop