Hoe ziet een fatsoenlijk curriculum vitae eruit?

Bij iedere sollicitatie knip en plak je een cv in elkaar. Maar hoe maak je er indruk mee? „Omschrijf je functie en voeg een foto toe.”

Het belangrijkste: „Pas je cv aan op het bedrijf waar je solliciteert”, aldus Munerya Doven van adviesbureau Adecco. „Verdiep je in het bedrijf en achterhaal de kernwaarden via de website. Doe hetzelfde met de functie en de terminologie.”

„Sollicitanten denken vaak dat de naam van een functie wel voldoende duidelijk maakt, maar de werkzaamheden kunnen verschillen”, zegt Nicole Dujardin van ProActief, het loopbaanadviesbureau van de Universiteit van Amsterdam. „Maak duidelijk wat je precies hebt gedaan en concretiseer dit ook. Of je een project met 5 of 500 medewerkers hebt geleid maakt nogal een verschil. Denk er ook aan te vermelden dat je voor een project subsidie hebt ontvangen. Dit geeft aan dat het van een hoog niveau was.”

Moet je ook je mindere kanten noemen in een cv of kun je die beter weglaten?

„Verzwijg het niet als je een paar maanden op de bank hebt gezeten of als je een opleiding niet hebt afgerond”, adviseert Dujardin. „Mocht je worden uitgenodigd voor een gesprek, dan kun je erop rekenen dat ze ernaar vragen. Vermeld zo’n gat dus en verantwoord het. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Ik heb er toen voor gekozen om het zo en zo aan te pakken en daar heb ik van geleerd’. Deze minpuntjes moeten niet al te erg in het oog springen, dus zet ze liever ergens achteraan.”

Nog wat tips: „Voeg een foto toe”, adviseert Doven. „Dit maakt je sollicitatie persoonlijker.” Dujardin: „Vraag jezelf af hoe je leven is verlopen en zoek naar de ervaringen die jou geschikt maken voor de functie. Ken je successen.” En let extra op als je solliciteert via de mail: „Voeg je cv altijd bij als een pdf-file”, benadrukt ze. „Op welke computer, met wat voor instellingen je cv ook wordt geopend, dan ziet het er tenminste hetzelfde uit als op de computer thuis.”

Deirdre Das

Deze zomer beantwoordt nrc.next elke week een vraag over werk. Zelf een vraag? Mail naar werk@nrc.nl

    • Deirdre Das