Guinness potentiële prooi van InBev

Waar zullen de Braziliaanse bankiers die de Belgische bierbrouwer InBev runnen straks toeslaan? Vlak na de met schulden gefinancierde overname van de Amerikaanse branchegenoot Anheuser-Busch lijkt het misschien nog te vroeg om daarover te speculeren. Maar topman Carlos Brito en zijn bestuur leggen zo’n onverzadigbare dorst naar transacties aan de dag, dat hun verzadiging waarschijnlijk niet lang aanhoudt.

En er zijn niet veel grote namen meer over op de biermarkt. Zo is daar de rest van de Mexicaanse Grupo Modelo. Maar dat is niets vergeleken bij de overname voor 52 miljard dollar (33,6 miljard euro) van de brouwer van het Amerikaanse biermerk Budweiser. Om de transactiemotor draaiend te houden, moet InBev wellicht een kijkje nemen in de drankenkast waar Diageo de scepter zwaait.

De snelheid en heimelijkheid waarmee InBev Anheuser-Busch wist in te lijven heeft de hele drankenindustrie verrast – en het heeft de indruk verstevigd dat het concern, dat is gevestigd in het Belgische Leuven, achter alles aan zal gaan dat niet onhaalbaar is door familie-eigendom of antitrustbezwaren. Zoals Diageo, dat Guinness produceert naast gedistilleerde dranken als Smirnoff en Johnny Walker, en dat geen van beide obstakels kent.

Het Britse concern heeft een marktwaarde van 44 miljard dollar, de aandelen zijn grotendeels vrij verkrijgbaar en er is geen ‘gifpil’. De voornaamste activiteiten bevinden zich in de sector van de zwaar alcoholhoudende dranken, dus er is geen sprake van overlappingen. Maar er is wel ruimte voor synergie op het vlak van de distributie.

Het zal de dealmakers van InBev waarschijnlijk echter een paar jaar kosten om de 45 miljard dollar aan schulden te verwerken die ze op zich hebben geladen om Anheuser-Busch in de wacht te kunnen slepen. Dat zou Diageo de tijd moeten geven om zich op een preventieve stap te beraden. En er is maar één bierconcern met een vooraanstaand wereldmerk dat groot genoeg is om in aanmerking te komen – Heineken.

Het probleem is dat Heineken wordt gecontroleerd door een houdstermaatschappij onder de hoede van Charlene de Carvalho, de dochter van wijlen Freddy Heineken. Bij een overname door Diageo zou de familie de zeggenschap verliezen, tenzij Diageo een of andere geraffineerde constructie verzint met belangen over en weer.

Maar als er iets duidelijk is geworden door de strijd van de familie Busch om Anheuser onafhankelijk te houden, is het wel dat lang gekoesterde aannames over familiebastions snel kunnen verkruimelen. Een transactie tussen Diageo en Heineken zou InBev dorstig laten – wellicht zo dorstig dat het concern zou kunnen overwegen een Pepsi of een Coke naar binnen te gieten.

    • Rob Cox
    • Rachel Sanderson