Groenink neemt bijbaan in schone energie

Negen maanden na zijn aftocht bij ABN Amro heeft Rijkman Groenink een nieuwe missie gevonden. Hij stapt in groene energie.

De voormalige bestuursvoorzitter van de verkochte bank is commissaris geworden bij het Britse zonne-energiebedrijf G24 Innovations. Dat bedrijf uit Wales ontwikkelt flinterdunne mini-zonne-energiecellen, die ook de minste hoeveelheid daglicht kunnen omzetten in energie.

De benoeming van Groenink, per 22 juli, hangt samen met een investering van 30 miljoen euro in G24 Innovations door de investeringsmaatschappij 4RAE van de Nederlandse zakenman Marcel van Poecke, rijk geworden als oprichter van oliebedrijf Petroplus. Voor die in Luxemburg gevestigde firma is de kapitaalsinjectie in G24 de eerste van wat een reeks investeringen in alternatieve energiebronnen moet worden. In ruil voor die 30 miljoen verkreeg 4RAE een plaats in de raad van commissarissen van G24. Daarvoor heeft Van Poecke Rijkman Groenink naar voren geschoven.

Volgens een bericht gisteren op de website 925people.nl participeert Groenink zelf ook in een andere investeringsmaatschappij van Van Poecke, het Belgische Atlas Invest. Dat vehikel investeerde eerder in de Zeeuwse windmolenbouwer EWT. Groenink houdt enkele dagen per week kantoor bij Atlas Invest in Antwerpen.

G24 Innovations, opgericht door twee Amerikanen, is erg gelukkig met de komst van Groenink. Op de website van het bedrijf wordt de Nederlander geroemd als „Europees bankier van het jaar 2004”, „geridderd door koningin Beatrix”.

    • Philip de Witt Wijnen