Google fotografeert straten in Nederland

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Google Street View, de dienst waarmee je op plattegronden van Google ook beelden op straatniveau kunt bekijken, gaat binnenkort ook van start in Nederland. Auto’s met camera’s rijden door Amsterdam en Rotterdam en fotograferen de straat. Het internetbedrijf vervaagt daarbij gezichten en kentekenplaten. Dat heeft de kritiek over inbreuk op privacy voorlopig verstomd.

Google Street View heeft in de VS flink wat commotie veroorzaakt. Op de straatbeelden die het bedrijf aanbiedt als extraatje bij zijn stadskaarten, waren mensen herkenbaar die bijvoorbeeld lagen te zonnen of net een stripteaseclub uitliepen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie klaagde in maart dat straatbeelden van een militaire basis in Texas de staatsveiligheid in gevaar brachten.

Deze zomer begon het bedrijf met het onherkenbaar maken van de gezichten van mensen, alsmede kentekens van auto’s. Bovendien beloofde Google dat klachten snel zouden worden afgehandeld. Dat waren voor de Franse privacytoezichthouder voldoende garanties om in te stemmen met de eerste Street View-dienst in Europa: Google toonde vorige maand het parcours van de Tour de France.

Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) ziet voorlopig geen bezwaren tegen Google Street View, zegt woordvoerder Gert Onne van de Klashorst. „Zolang mensen maar de mogelijkheid hebben snel iets te laten verwijderen. Hoe dat in de praktijk werkt, moeten we afwachten.” Wanneer Street View operationeel wordt in Nederland, kan een woordvoerder van Google nog niet zeggen. „Wij willen binnen de grenzen van de wet blijven. Het blijven echter gewoon beelden van de openbare weg. Wij doen hetzelfde als een cameraploeg of een makelaar.”

Het CBP vindt het bemoedigend dat Google zich de kritiek heeft aangetrokken. „Als een grote partij als Google hiervan werk maakt, hebben kleinere partijen die mogelijk de privacy schenden op het web geen excuus meer.” Europese privacytoezichthouders hebben ook kritiek. Google bewaart te lang gebruikersgegevens, zoals wat mensen zochten en vanaf welke locatie. In september overleggen de toezichthouders en Google over de opslag van gegevens.

Bekijk straten in de VS via maps.google.com