Gevolg van een collectieve depressie, zonder charme

cd pop CSS: Donkey Konkurrent **--- cd pop CSS: Donkey Konkurrent

cd pop

CSS: Donkey

Konkurrent

Wie niet weet dat deze cd is gemaakt door CSS, zal niet direct denken aan de vrolijke, springerige houtje-touwtje-electro-band uit Sao Paulo die de afgelopen twee jaar de wereld veroverde. Op hun tweede cd, Donkey, is niets over van het elan en de bravoure van het titelloze debuut, waarop naïeve springliedjes als Off The Hook en Music Is My Hot Hot Sex stonden. De band heeft de afgelopen jaren veel bereikt, maar had ook tegenslag. Zo verdwenen de opbrengsten van twee jaar onafgebroken touren in de zak van een malafide manager, waarna de bassiste ontslag nam en de rest van de groep in een collectieve depressie belandde. Het maken van Donkey was de therapie. In de teksten heeft onbezonnenheid plaats gemaakt voor bitterheid, zoals in als How I Became Paranoid en Rat Is Dead (Rage). Muzikaal klinkt de band nu serieuzer, door de niet al te interessant ronkende gitaarpartijen die de prominente positie van de elektronica hebben overgenomen. Move is een vrolijk nummer, met net iets te gepolijste bliepgeluidjes. De rest van de nummers had door veel anderen gemaakt kunnen zijn; de typische charme van CSS ontbreekt.

    • Hester Carvalho