Film van de dag

Sunshine. De Hongaarse regisseur István Szabó knoopt in zijn drie uur durende film Sunshine, die anderhalve eeuw (1840-1989) beslaat, alle lijnen uit zijn oeuvre aan elkaar. Vooral de angst voor verlies van de joodse identiteit door assimilatie wordt verbeeld door de hoofdpersonen uit drie generaties, steeds gespeeld door Ralph Fiennes. Ignatz Sonnenschein verandert aan het einde van de 19e eeuw zijn naam in Sors – Latijn en Hongaars voor noodlot. Hij assimileert, in de hoop als jurist carrière te kunnen maken in de liberale dubbelmonarchie (Oostenrijk/Hongarije). Maar antisemitisme zorgt toch voor zijn ondergang. Ook zijn zoon en kleinzoon passen zich aan – aan respectievelijk het fascistoïde Horthy-regime en de communistische dictatuur. Wat je ook hebt bereikt, je blijft een jood, is Szabó’s boodschap. Beter is het je ware aard niet te verloochenen. (István Szabó, 1999, D/A/CDN/H), België 2, 20.45-23.40u.