Een goed cv: een pdf-file met foto

Bij iedere sollicitatie worden cv’s in elkaar geknipt en geplakt, maar hoe maakt de sollicitant er nu echt indruk mee? „Omschrijf de functie en voeg een foto toe.”

Het belangrijkste: „Pas een cv aan op het bedrijf waarop wordt gesolliciteerd”, aldus Munerya Doven van adviesbureau Adecco. „Verdiep je in het bedrijf en achterhaal de kernwaarden via de website.”

„Maak duidelijk wat je precies hebt gedaan en concretiseer dit ook”, voegt Nicole Dujardin van ProActief, het loopbaanadviesbureau van de Universiteit van Amsterdam toe. „Of er een project met 5 of 500 medewerkers is geleid maakt nogal een verschil.”

En hoe dient omgegaan te worden met de mindere kanten van een carrière in een cv?

„Verzwijg een gat van een paar maanden of een niet-afgeronde opleiding niet”, adviseert Dujardin. „In gesprekken wordt daarnaar gevraagd. Deze minpuntjes moeten niet al te erg opvallen, dus zet ze ergens achteraan.”

Meer tips: „Voeg een foto toe”, adviseert Doven. „Dit maakt een sollicitatie persoonlijker.” Dujardin: „Vraag jezelf af hoe je leven is verlopen en ken je successen.” En let extra op als de sollicitatie via mail verloopt: „Voeg een cv toe als pdf-file”, benadrukt ze. „Op welke computer, met welke instellingen een cv ook wordt geopend, het ziet er dan tenminste hetzelfde uit als op de computer thuis.”

Deirdre Das

    • Deirdre Das