Economische opleving van Duitsland lijkt voorbij

Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de economische opbloei van Duitsland. In het tweede kwartaal zou de Duitse economie 1 procent gekrompen zijn ten opzichte van de drie maanden daarvoor, meldt de Süddeutsche Zeitung op grond van uitgelekte cijfers.

De definitieve cijfers over het tweede kwartaal worden volgende week bekendgemaakt door het federale bureau voor de statistiek. Naar verluidt wordt er nog druk gerekend met gegevens over handel, productie en orderportefeuilles.

Dit resultaat is slechter dan de stagnatie of lichte teruggang waar economen rekening mee hadden gehouden na een goed eerste kwartaal. De meeste analisten verwachtten een krimp van hooguit 0,5 procent. Als in het huidige kwartaal de economie verder krimpt, zou dat betekenen dat Duitsland in recordtijd van een economische opleving in een recessie terechtkomt, een aaneengesloten periode van zes maanden waarin de economie krimpt.

Het teruglopen van de economie wordt deels verklaard door de ongebruikelijk sterke groei in het eerste kwartaal van 1,5 procent. De milde winter zorgde ervoor dat vooral de investeringen in de bouw op peil bleven, wat enig tegenwicht gaf aan de effecten van de kredietcrisis, de slechte toestand van de Amerikaanse economie en de hoge prijzen voor energie en grondstoffen.

Volgens de Duitse krant ziet de regering in de cijfers – die ze overigens tegenover die krant niet officieel wilde bevestigen – geen reden om de prognose voor 2008 bij te stellen. Het ministerie van Economische Zaken handhaaft, ook informeel, de verwachting van 1,7 procent groei. Wel werd in regeringskringen toegegeven dat de prognose voor volgend jaar van 1,2 procent groei niet langer haalbaar lijkt. Vorig jaar groeide de Duitse economie nog met 2,5 procent tot 2.400 miljard euro.

Voorspellingen zijn lastig door de uiteenlopende prestaties van de sectoren. Daalde bijvoorbeeld de export van auto’s in juni met 6 procent, de prestaties van de machinebouw zijn onverminderd goed, zegt de brancheorganisatie.