Dirigent Nicola Rescigno overleden

AMSTERDAM, 6 aug. De Italiaans-Amerikaanse dirigent Nicola Rescigno, die optrad met tal van beroemde operazangers, is maandag op 92-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in het Italiaanse Viterbe. Rescigno werd in 1916 geboren in New York in een familie van musici en werd in 1943 orkestchef van de Brooklyn Academy of Music. Bij de mede door door hem opgerichte Lyric Opera in Chicago dirigeerde hij de eerste Amerikaanse optredens van Maria Callas, die hij eveneens liet zingen bij de door hem opgerichte Opera van Dallas, waar hij chef-dirigent was van 1953 tot 1990. Ook het Nederlandse debuut van Maria Callas, op 11 juli 1959 bij het Concertgebouworkest, werd door hem gedirigeerd. In Dallas dirigeerde hij ook de Amerikaanse debuten van zangers als Placido Domingo, Montserrat Caballé, Joan Sutherland, Teresa Berganza en Magda Olivero.