De bijna perfecte popplaat klinkt fris en smaakvol

cd pop Gotye: Like Drawing Blood Lucky Number ****-

cd pop

Gotye: Like Drawing Blood Lucky Number

Hoe komt een Australisch popmuzikant ertoe om de avonturen van striphelden Robbedoes & Kwabbernoot op zijn Myspace aan te halen? Welnu, Walter (Wouter) DeBacker is Belg van geboorte en excelleert al vier van zijn 28 jaar in naar perfectie neigende popliedjes. Geïnspireerd door de klank van oude vinylplaatjes, van Marvin Gaye tot Phil Collins, kwam hij uit bij een stijl die nog het meest weg heeft van een pittige variant op de melancholieke sound van jaren tachtig-popfenomeen Talk Talk.

DeBacker heeft een vergelijkbaar fragiele falsetstem en verpakt zijn liedjes in smaakvolle elektronische en triphop-achtige soundscapes. Zijn tweede album Like Drawing Blood was al twee jaar uit in Australië en wordt nu terecht ook in Europa uitgebracht. De single Learnalilgivinanlovin samplet het ritme van The Ronettes’ Be my baby en verraadt zijn invloeden. Het klinkt als een fris en fruitig vervolg op de manier waarop Phil Collins de Motown-klassieker You can’t hurry love aanpakte.

Over de gehele linie is Gotye (spreekt uit: Gaulthier op z’n Frans) inventief en opgeruimd, met uitschieters in het naar vroege Stone Roses neigende The only way en het Radiohead-achtige Hearts a mess, maar dan minder huilerig dan Thom Yorke.

Like Drawing Blood komt dicht in de buurt van de perfecte popplaat, ware het niet dat de cd naar het einde toe wat inzakt en uitmondt in breed uitwaaierende kabbeldeuntjes. Speciale gast bij zijn optreden, 21 september in Paradiso, is de laptop waarmee Wouter/Walter het leeuwendeel van deze weldadige oorstreelmuziek in elkaar knutselde.

    • Jan Vollaard