Bestuurder van TNK-BP stapt op

Rotterdam. Financieel topman James Owen vertrekt bij het Russisch-Britse olieconcern TNK-BP. Het is de volgende stap in de machtsstrijd binnen het bedrijf. Het ontslag van Owen wordt door analisten gezien als een overwinning voor de vier Russische miljardairs Fridman, Chan, Blavatnik en Vekselberg, die samen de helft van de aandelen van TNK-BP in handen hebben. De vier zijn in een bittere strijd verwikkeld met het Britse energiebedrijf BP over de koers van het bedrijf. De Russische aandeelhouders hebben eerder het aftreden van topman Robert Dudley geëist omdat hij de Britse belangen binnen de joint venture zou bevoordelen. Volgens een persbericht van TNK-BP vond Owen het in de huidige sfeer moeilijk om onafhankelijk te blijven werken. Hij vertrekt officieel eind augustus.