Bescheiden Beck klinkt adembenemend mooi

Beck: Modern Guilt V2 CD van de week ****-
Beck: Modern Guilt V2 CD van de week ****-

cdvan de week

Beck: Modern Guilt

V2

In het oeuvre van de inmiddels 38-jarige Beck zijn verschillende perioden aan te wijzen: die van de akoestische liedjes, van de ‘witte’ funk (tijdens Midnite Vultures), en die van de introverte klankbouwsels. De laatste fase duurt inmiddels drie cd’s: Guero (’05), Information (’06) en nu deze. Modern Guilt is van die drie de meest geslaagde.

Voor deze cd werkte Beck samen met producer Danger Mouse (bekend als muzikant van van Gnarls Barkley, en als producer van The Black Keys). De uitgesproken stijlproeven die Beck in eerdere fasen liet horen, zijn hier in minimale dosering aanwezig. Een vlokje hiphop, een splinter psychedelica en een aanzet tot een losse groove – het zit erin maar het is voorbij voor je het doorhebt. Want alles zit als lego in elkaar gestapeld. De toon van de meeste nummers is melancholisch, maar dan verschijnen er, zoals in Walls, zulke wellustig klepperende drumroffels dat het is alsof de zon doorbreekt.

Het is de verdienste van producer Danger Mouse dat de instrumentaties niet zwaar of bombastisch worden. Luchtigheid is de norm. Dat de muziek introvert klinkt, komt doordat Beck binnensmonds zingt en er een doorleefd patina over de klanken lijkt te liggen – alsof hem er alles aan gelegen was om bescheiden te zijn. De exuberantie van weleer heeft plaats gemaakt voor een vernuftige en diepgaande zoektocht naar de emotionele waarde van klank. In nummers als Walls, Volcano en Modern Guilt levert dat een adembenemend mooi resultaat.

Deze cd is in z’n geheel te beluisteren op nrcnext.nl/kunst

    • Hester Carvalho