Aanklacht tegen `opdrachtgever` van moord op Munir

Jakarta. Het Indonesische openbaar ministerie gaat binnen twintig dagen Muchdi Purwoprandjono, voormalig tweede man van de inlichtingendienst BIN, aanklagen voor de moord op mensenrechtenactivist Munir. Muchdi, die in juni gearresteerd is, zou directeur Setiawan van luchtvaartmaatschappij Garuda opdracht hebben gegeven om piloot Pollycarpus als passagier te laten meereizen met Munir. Munir werd tijdens een vlucht naar Amsterdam in 2004 vergiftigd. De directeur en de piloot zijn allebei al veroordeeld voor de moord op Munir. Pollycarpus heeft in hoger beroep twintig jaar celstraf gekregen voor de arsenicummoord, Setiawan is veroordeeld tot een jaar celstraf. De zaak tegen de inlichtingendienst BIN is van belang, omdat de autoriteiten voor het eerst dit icoon uit het militaire tijdperk van president Soeharto verantwoordelijk stellen voor de moord. De zaak wordt beschouwd als een testcase voor het rechtsysteem.