150 Nederlanders

Foto Ad Nuis Serie de nederlanders, stelletje in het Vondelpark Ad Nuis Nuis, Ad

Badend in het zonlicht zitten Jennifer (17) en Timothy (16) op een bankje in het Vondelpark. Het is net aan. Zij komt uit Hongkong en Purmerend, hij komt uit Amsterdam en is voor een kwart Puerto-Ricaan en voor een kwart Antilliaan. Beiden zitten op school. Timothy zit op het Media College, ooit wil hij doorstromen naar de Filmacademie. Jennifer zit op het ROC, ze doet de richting Toerisme. Ze droomt ervan stewardess te worden. Zo vol in de zon zitten als Jennifer en Timothy doen, is niet voor iedereen een goed idee. Mensen met zonneallergie bijvoorbeeld kunnen er last mee krijgen. De officiële term van zonneallergie is lichtdermatose. Naar schattingen heeft bijna 15 tot 20 procent van de Nederlanders last van die zomerkwaal. De overgevoeligheid verschilt nogal per persoon. De een krijgt alleen jeukende uitslag, de ander verdraagt helemaal geen zonlicht. In Nederland zijn naar schatting 150 mensen die absoluut niet tegen daglicht kunnen.

In deze rubriek brengt fotograaf Ad Nuis dagelijks de Nederlander in beeld. Zijn foto is weer aanleiding om een cijfer over ‘de Nederlander’ te belichten.