Zwitserse fijnproever vermist

„Ik ben zo weer terug”, zei de Zwitserse fijnproever tegen de journaliste van de Catalaanse krant La Vanguardia nadat hij 32 gangen had verorberd in het wereldberoemde restaurant El Bulli in het Catalaanse Roses. De Zwitser Pascal Henry kwam die avond, op 12 juni, niet terug. Hij is nog steeds vermist en wordt nu gezocht door Interpol.

Henry (46) afkomstig uit Genève, had één levensdroom: eten in alle restaurants met drie Michelin-sterren. „Dat kost me evenveel als een middenklassewagen met alle extra’s”, zo zou hij volgens Zwitserse kranten hebben gezegd. El Bulli in Roses was nummer veertig op zijn lijst van in totaal 68 exquise restaurants over de hele wereld. Net als in ieder restaurant maakte hij in El Bulli foto’s van alle gangen en liet hij de chef-kok iets aardigs schrijven in een speciaal notitieboek.

Toevallig zat bij het tafeltje naast hem de Vanguardia-journaliste, die het tafereel met nieuwsgierigheid gadesloeg en meteen een mooie feature voor zich zag. Ze vroeg Henry om een visitekaartje, maar die had zijn portemonnee, met daarin zijn kaartjes, toevallig niet bij zich. „Ik ben zo weer terug”.

Zwitserse, Spaanse en internationale kranten speculeren nu over de toedracht van Henry’s verdwijning. De meest gelezen verklaring: de Zwitser kon zijn rekening in El Bulli niet betalen, schaamt zich diep dat hij zijn levensproject niet kon volbrengen, en houdt zich nu ergens verborgen. Zijn oom vermoedt volgens de Catalaanse krant El Periódico dat hij in Genève is.