Ziekenhuizen boeken hogere omzetstijging

Rotterdam. Nederlandse ziekenhuizen hebben vorig jaar een hogere omzetstijging geboekt dan in de afgelopen jaren. De omzet steeg in 2007 met 6,3 procent, terwijl de stijging in de jaren daarvoor rond de 5 procent lag. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Strategies in Regulated Markets (SiRM), dat gisteren verscheen. Het bureau onderzocht de jaarverslagen van alle Nederlandse ziekenhuizen. De omzet nam meer toe dan in andere jaren doordat de overheid extra geld heeft vrijgemaakt voor afschrijvingen. De winstmarge verdubbelde ook, naar 1,1 procent. Toch leed één op de vijf ziekenhuizen in 2007 verlies. Vooral de kleine ziekenhuizen in de Randstad boekten verlies, berekende het SiRM: 38 procent van de kleine ziekenhuizen in de Randstad sloot het jaar met verlies af. Van de grote ziekenhuizen binnen de Randstad was dat 12 procent.