Wolff pakt de lezer bij de nek en laat niet meer los

Jan Donkers weet het zeker: Tobias Wolff bewijst in Our story begins (Knopf, € 25,75) tot de top van de Amerikaanse verhalenvertellers te behoren. ‘Wolff heeft een overtuigende, bijna dwingende verteltrant; hij pakt de lezer bij de nek en laat niet meer los tot de laatste alinea. De toonzetting mag hilarisch zijn of van een hoge morele urgentie, maar bijna altijd voel je dat er een sterke dwang in de vertelling aanwezig is om de lezer te verleiden iets anders te veronderstellen dan wat de auteur van plan was. [...]Wolff heeft te spaarzaam gepubliceerd om zich een brede reputatie te verwerven, maar hij behoort met John Updike, James Salter en Richard Ford tot de absolute top van de levende Amerikaanse verhalenschrijvers. Hij roept in zijn beste werk visioenen op van oude vertellers, in culturen ver weg in tijd en plaats, die hun gehoor de adem wisten te laten inhouden, te doordringen van de zekerheid dat ze geen woord mochten missen, want alles zou weleens anders kunnen zijn dan het de vorige regel nog leek. Deze fenomenale bundel verdient het om behoedzaam gelezen te worden. Het is misschien te vroeg om dit tot het Amerikaanse boek van het jaar uit te roepen, maar het zou me verbazen wanneer er dit jaar een sterkere verhalenbundel verschijnt.’