Welke sport is zwaarder: voetbal of toch hockey?

Voetballers krijgen tijdens een toernooi meer rustdagen dan hockeyers. „Toch klagen voetballers over drukke programma’s”, zegt Thomas Mensink uit Amsterdam. „Wat maakt voetballen fysiek zo zwaar?”, vraagt hij zich af.

Een proefje met verschillende internetcalculators die het gemiddelde calorieverbruik per sport uitrekenen, geeft de voetballers gelijk. Afhankelijk van geslacht, leeftijd en gewicht zou een mannelijke sporter van laten we zeggen 25 jaar oud en 75 kilo in een uur voetballen 750 calorieën verbranden en bij een uur hockeyen ‘slechts’ 600.

Algemeen is het echter lastig te bepalen welke sport van alle sporten het allerzwaarst is, volgens inspanningsfysioloog Adrie van Diemen. Je kunt namelijk met ‘twee maten’ meten. „Als eerste kan gemeten worden hoeveel calorieën een sporter verbruikt tijdens het sporten”, aldus Van Diemen. „Maar je kunt ook kijken naar de spierschade die een sporter oploopt.”

Voetballen is vooral zwaar vanwege de spierbeschadiging die een voetballer tijdens een wedstrijd oploopt, volgens Van Diemen. „Voetballers schoppen elkaar tegen de schenen. Daar moeten de spieren een aantal dagen van herstellen. Daarom krijgen voetballers veel rust tijdens toernooien.” Hockeyers raken natuurlijk ook weleens geblesseerd, maar hebben – in principe – wat minder lijfelijk contact.

Een zware sport qua calorieverbruik is wielrennen. Diezelfde man van 25 jaar en 75 kilo verbruikt tijdens een uur fietsen met een snelheid van meer dan 32 kilometer per uur zo’n 1.200 calorieën. Roeien is ook zwaar, maar dan weer vanwege het actieve ‘spiervolume’. „Een roeier maakt veel gebruik van zowel zijn arm- en beenspieren én de spieren in zijn rug.”

Zelf vindt Van Diemen boksen de zwaarste sport. „Dat heb ik weleens gedaan, maar na afloop kreeg ik mijn armen niet meer boven mijn hoofd.” En schaken is de minst zware sport, zegt hij er lachend achteraan. „Maar dat vergt vooral inspanning van de hersenen”– gecalculeerd op zo’n 100 calorieën per uur.

Shari Kiljan

    • Shari Kiljan