Wazige gezichten in foto’s op straatniveau

Zolang Google de gezichten van mensen maar vervaagt, ziet de Nederlandse privacytoezichthouder geen bezwaren tegen de nieuwe dienst Street View.

Een auto met camera-apparatuur van Google, die door Nederland rijdt. Foto Hollandse Hoogte GOOGLE EARTH SPY CAR TAKING PHOTOGRAPHS WHILST DRIVING LONDON BRITAIN 22 JUL 2008 CARS 3372225 Macnaughton, Alex / Rex Feature / Hollandse Hoogte

Doorgaans krijgt een fotograaf geen complimenten voor foto’s van onherkenbare mensen. Maar dat geldt wel voor Google. Het internetbedrijf vervaagt bewust beelden van gezichten in zijn dienst Street View, die binnenkort ook in Nederland beschikbaar is. Dat heeft de kritiek verstomd op de service waarmee gebruikers niet alleen plattegronden zien in Google Maps, maar ook beelden vanaf straatniveau.

Google Street View heeft in de VS flink wat commotie veroorzaakt. Op de straatbeelden die het bedrijf aanbiedt als extraatje bij zijn stadskaarten, waren mensen herkenbaar die bijvoorbeeld lagen te zonnen of net een stripteaseclub uit liepen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie klaagde in maart dat straatbeelden van een militaire basis in Texas de staatsveiligheid in gevaar brachten.

Deze zomer kwam Google tegemoet aan de klachten. Het bedrijf begon de gezichten van mensen alsmede kentekens van auto’s te vervagen. Bovendien beloofde Google dat klachten snel zouden worden afgehandeld. Dat waren voor de Franse privacytoezichthouder voldoende garanties om in te stemmen met de eerste Street View-dienst in Europa: Google toonde vorige maand het parcours van de Tour de France. Ook de Engelse toezichthouder ging om dezelfde redenen akkoord.

Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) ziet voorlopig geen bezwaren tegen Google Street View, zegt woordvoerder Gert Onne van de Klashorst. „Zolang mensen maar de mogelijkheid hebben snel iets te laten verwijderen. Hoe dat in de praktijk werkt, moeten we afwachten.” Google laat deze zomer straten in Amsterdam en Rotterdam fotograferen. Wanneer Street View operationeel wordt in Nederland, kan een woordvoerder van Google nog niet zeggen. „Wij willen binnen de grenzen van de wet blijven. Het blijven echter gewoon beelden van de openbare weg. Wij doen in principe hetzelfde als een cameraploeg of een makelaar.”

Het CBP vindt het bemoedigend dat Google zich de kritiek van privacyorganisaties heeft aangetrokken. Europese privacytoezichthouders hebben ook kritiek. Google bewaart te lang gebruikersgegevens, zoals wat mensen zochten en vanaf welke locatie. Dat is nodig, aldus het bedrijf, om de dienstverlening te verbeteren. In september overleggen Europese toezichthouders en Google over de opslag van klantgegevens.

Bekijk straten in de VS via maps.google.nl

    • Jan Benjamin