Van Nistelrooy niet meer in shirt van Oranje

Ruud van Nistelrooy is niet meer beschikbaar voor het Nederlands elftal, dat op 10 september tegen Macedonië de kwalificatiereeks begint voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika van 2010. De 32-jarige spits wil zich volledig richten op zijn club Real Madrid. Het was ook de vraag of hij straks op 34-jarige leeftijd nog in aanmerking komt voor het WK. Het zware programma van de Spaanse club, nationaal en internationaal, acht Van Nistelrooy op zijn leeftijd om fysieke redenen niet meer te combineren met dat van Oranje.

„Dit is voor mij een te zware belasting”, zei de Brabander die na het EK nog de intentie had zijn interlandloopbaan voort te zetten. „Er rest mij dan ook geen andere keuze. Uiteraard ga je bij dit soort beslissingen niet over één nacht ijs. Ik heb met Oranje een heel fijn EK achter de rug en kijk daar met een goed gevoel op terug".

De nieuwe bondscoach Bert van Marwijk toonde zich verrast door het besluit van Van Nistelrooy. „Ik heb uitvoerig met Ruud gesproken en wil en kan niet anders dan zijn besluit respecteren. Natuurlijk is het spijtig dat ik geen beroep kan doen op zijn kwaliteiten en internationale ervaring.”

Als speler van PSV debuteerde Van Nistelrooy 18 november 1998 op 22-jarige leeftijd in de oefeninterland tegen Duitsland. Hij speelde in totaal 64 wedstrijden voor Oranje, waarin hij 33 doelpunten maakte. Zijn laatste treffer was de lage kopbal waarmee hij het Nederlands team in de kwartfinales van het EK tevergeefs enige hoop gaf op een goed resultaat tegen Rusland. De spits speelde op drie eindtoernooien: het Europees kampioenschap in 2004, het WK in 2006 en het jongste EK in Zwitserland en Oostenrijk.

Bij PSV, Manchester United en Real, scoorde Van Nistelrooy altijd en overal, maar bij Oranje stond hij soms ter discussie vanwege zijn lagere productiviteit. Bondscoach Van Basten passeerde hem voor de laatste wedstrijd op het WK tegen Portugal en liet hem vervolgens ook in het nieuwe seizoen buiten de selectie. Toen Van Nistelrooy bij Real weer zijn klasse bewees, stelde hij zich pas in augustus 2007 beschikbaar.

Van Marwijk heeft in Dirk Kuijt, Klaas Jan Huntelaar en Robin van Persie mogelijke alternatieven voor de positie van centrumspits.