Vakantie gebruikt om te leren ondernemen

Geld verdienen, dat hoort bij ondernemers. Dus zijn jongeren van het mbo erg benieuwd hoe je een bedrijfje begint. In het Drentse Havelte kunnen ze op zomercursus.

Trainer John de Haas (links) instrueert Zeopa (midden) tijdens het zomerkamp Be a Businessman in Havelte, waar jongeren een stoomcursus ondernemen volgen. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland,Havelte, 04-08-2008 Summer course, zomercursus Project Jongeren Leren Ondernemen 'be a businessman'. Het project traint jongeren van 15 jaar tot 23 jaar in het opzetten van een eigen bedrijf en het schrijven van een businessplan, ondernemingsplan. De training wordt gegeven door NTFE-trainers die tevens succesvolle zakenmensen zijn. De training wordt in een intensieve trajekt van 8 dagen verzorgd. foto Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

De reis van de jongeren naar Havelte, dat was wat. „Ik ben boeng vroeg opgestaan”, zegt Zeopa uit Rotterdam. En dat in de vakantie. Vrijwillig.

Samen met veertien andere jongeren rond de twintig, allen allochtoon, volgt Zeopa het zomerkamp Be a Businessman. Of ze nou in september beginnen aan een mbo-opleiding, halverwege zijn of net klaar, ze willen allemaal een eigen bedrijfje beginnen. Geld verdienen. Dat leer je niet op het mbo, zegt deelneemster Naomi.

In een conferentiecentrum in de bossen bij Havelte, in Zuidwest-Drenthe, leren de deelnemers acht dagen lang alles over de finesses van het ondernemen. Ze krijgen informatie over het bedrijfsleven, marktonderzoek, onderhandelingstechnieken en het starten van een bedrijfje. Vier trainers begeleiden de jongeren de hele dag door. Vrijblijvend is het niet: de deelnemers moeten op tijd komen. En het mobieltje moet uit.

De organisator van het zomerkamp is het Network For Training Entrepreneurship (NFTE). Deze organisatie is in 1987 opgericht in New York en sinds 2002 in Nederland actief. Het oorspronkelijke doel was het bij de les houden van jongeren die dreigden te ontsporen. Hun ‘straatwijsheid’ zou zich eenvoudig kunnen ontwikkelen in ondernemersvaardigheden.

De meeste jongeren in Havelte zijn geen drop-outs, maar straatwijs zijn ze bijna allemaal. Zeopa wil van haar trainers weten hoe je als ondernemer geld moet declareren, want „ik wil m’n geld terug als ik het uitgeef”. Bij het avondeten spreekt een van de cursisten bewonderend over de marketingstrategie van zanger Jan Smit. „Hij zorgt ervoor dat hij overal bekend is, in Duitsland, in Oostenrijk. Daar heb ik respect voor. Je moet jezelf pushen, pushen, pushen.”

Het zomerkamp gaat uit van een positieve benadering. Op de eerste middag hebben alle jongeren ‘V.I.P.’ op hun naambordje mogen zetten. Trainer Luc Goossens haalt tijdens de instructie inspirerende voorbeelden aan. Elk plan is klein begonnen, zegt hij. „Toen Bill Gates zei dat hij iets met computers wilde doen, hebben veel mensen hem voor gek verklaard.” In de cursusmap staat het verhaal van meneer Gilette, die tijdens het scheren een nieuw soort scheermesje bedacht.

De cursus, de trainers en de locatie zijn allemaal betaald door sponsors. Dat zijn ondernemers die jongeren met ondernemingszin een warm hart toedragen, maar ook ideële organisaties als de Stichting Doen en de Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Volgende week maandag moeten alle deelnemers een businessplan presenteren, op het hoofdkantoor van sponsor KPMG. In dat plan moet in grote lijnen staan met welk concept ze denken geld te kunnen verdienen. Op de eindpresentatie zullen verstrekkers van microkredieten aanwezig zijn. Mogelijk kunnen zij de beste ideeën een eind op weg helpen.

Minerva (24) uit Rotterdam heeft zich opgegeven voor de zomercursus nadat ze een reclame had gezien op de website partypeeps2000.com, waarop ze een profiel van zichzelf heeft staan. Ze is tot driemaal toe begonnen aan een hbo-opleiding. Allemaal mislukt. „Deze week hoop ik te ontdekken wat ik echt wil.” Haar grootste zorg is eigenlijk wat ze aan moet op de eindpresentatie. „Nette kleding. Maar wat is dat precies?”

Iedereen weet toch wat nette kleding is, reageert de in een blauw basketbalshirt gehulde Tresor (22). Hij leert voor beveiliger op het mbo. „Maar ik wil sowieso niet de beveiliging in. Die opleiding volg ik om een papiertje te halen. Ik begin liever mijn eigen bedrijf.” De uit de Congolese hoofdstad Kinshasa afkomstige Nijmegenaar weet ook al wat voor bedrijf. „Ik wil probleemjongeren scholen en aan het werk helpen.”

De plannenmakerij verloopt vlot als de jongeren bij elkaar zitten. Naomi vertelt Minerva en Tresor dat ze iets met cosmetica wil doen.

Minerva: „Misschien is dat te combineren met mijn spa.”

Tresor: „Dan begin ik een gym.”

Minerva: „Met een sauna en een sportschool.”

Naomi: „En massages.”

Minerva: „We noemen het een health complex.”

’s Avonds doen de jongeren het ruilspel. Iedereen krijgt een envelop met stressballen, snoepjes of potjes klei en moet door te ruilen proberen betere spullen te krijgen. Zeopa ruziet met Lex. „Ik laat me geen oor aannaaien, geef me mijn ding terug!” Uiteindelijk is iedereen tevreden over het ruilen. Zeopa: „Omdat je een beter aanbod hebt gekregen, je weet toch!”

    • Derk Walters