Terreuraanslag China: 16 agenten gedood

Een bomaanslag in de westelijke provincie Xinjiang heeft gisterochtend zestien agenten het leven gekost. Zestien anderen raakten gewond. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua. In de stad Kashgar, grenzend aan Afghanistan, reed een truck in op de agenten die bezig waren met hun dagelijkse ochtendgymnastiek. Twee mannen gooiden handgranaten en vielen de agenten aan met messen. Het tweetal zou zijn opgepakt. In Xinjiang wonen voornamelijk Oeigoeren, een islamitische Turkse minderheid. In de Chinese autonome regio zijn groepen actief die streven naar meer onafhankelijkheid. Politie en leger hebben de laatste tijd herhaaldelijk gewaarschuwd voor aanslagen door Oeigoeren rond de Olympische Spelen. Een andere militante groep uit het gebied kondigde vorige maand aan „de meest kritieke punten” van de Spelen te zullen treffen. (NRC)