Televisie Voorkeur

In een afgelegen Turks dorp woont het gezin Ulas. Door een fout in hun genen kunnen vijf van de negentien kinderen niet rechtop staan of lopen. Zij bewegen zich voort op handen en voeten. Op Canvas vanavond de Britse documentaire The familiy that walks on all fours, die aan de hand van verhalen van de ouders en kinderen een verklaring probeert te geven voor deze wonderlijke afwijking. België 2, 22.20-23.15u.

actualiteiten

EénVandaag. Wushu, een zelfverdedigingstechniek, is dé Chinese nationale sport. Maar het is geen olympische discipline. Als troost voor de liefhebbers organiseert China tegelijk met de Spelen een Wushutoernooi. Namens Nederland gaan de broers Fei ernaartoe: Jiao (17) als deelnemer en Bao Xian (24) als trainer. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage over Palestijnse sporters die naar Peking gaan. Ze gaan voor de eer, niet voor de medailles, want trainingsfaciliteiten hebben ze niet, de deelnemende zwemmer kan één uur per week trainen. Gek genoeg weet de Palestijnse ploeg eigenlijk niets over de aanslag op de Israëlische sporters door de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September tijdens de Spelen in München in 1972. Verder een aflevering in de serie waarin Nova terugblikt op het jaar 1968. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

Soeterbeeck aan zee. Pauline Kuijper praat met journalist en schrijver Esma Choho (1971). Choho mengt zich regelmatig in het integratiedebat. Vorig jaar verscheen haar boek Moslim Unlimited – (over)leven in het wilde westen uit, een zelfhulpboek voor moslims. Het bestrijden van irrationele angsten over en weer is een belangrijk aandachtspunt voor haar. Ned.2, 17.10-17.35u.

documentaire

Olympic journey: Road to Beijing. Documentaire over de Chinese badmintonspeelster Zhang Ning, die ook laat zien hoe Chinese sporters getraind worden voor de Olympische Spelen in Peking. Na een intensieve training vanaf haar elfde werd Zhang Ning in 1991 – ze was toen 16 – lid van het Chinese nationale badmintonteam. Er volgden twaalf lange jaren van hard werken, waarin ze soms moeite had gemotiveerd te blijven. Maar in 2003 werd ze toch wereldkampioen en in 2004 won ze goud op de Spelen in Athene. Nu gaat ze voor de tweede keer voor goud. Intussen geniet ze in China van haar bijna filmsterachtige status. Ned.2, 22.45-23.45u.

Informatief

Stupid science. Populair wetenschappelijk programma over merkwaardige uitvindingen en experimenten. Vandaag o.m. over de scheikundige aspecten van de liefde en het antwoord op de vraag: hoe bouw je het perfecte zandkasteel? Ned.3, 19.55-20.18u.

Een dag om te vergeten. Driedelige medische realityserie over stichting ‘De Opkikker’ die langdurige zieke kinderen en hun ouders ‘een dag om te vergeten’ bezorgt. De gezinnen worden een dag lang volledig in de watten gelegd. Tweede aflevering van drie. Ned.1, 19.25-20.00u.

Dr. Alice Roberts: Don’t die young. Reportageserie over de werking van het menselijk lichaam. Vandaag eerst: leverkwalen. In Engeland krijgt een op de tien mensen op een gegeven moment problemen met zijn lever. Roberts legt uit waar de lever voor dient en dat er eigenlijk maar één dringend advies is als je problemen wilt voorkomen: niet te veel alcohol drinken. Daarna volgt een aflevering over de maag. Met een piepkleine camera laat Roberts zien hoe die er van binnen uitziet.BBC 2, 21.00-22.00u.

De vakantierechter. Vandaag is televisierechter mr. Frank Visser op de Veluwe bij recreatievereniging Buitenlust. Al zeven jaar woedt er een strijd over de precieze grens tussen de kavels van de buren Reininga en Zijlstra. Reininga vraagt de vakantierechter de grens definitief – maar wel in zijn voordeel – vast te stellen. Verder: Alex van Dijl wil vliegmaatschappij easyJet dwingen een vergoeding te betalen voor zijn met vertraging aangekomen bagage en Ype Dijsktra kocht via Marktplaats een lekke roeiboot en wil weten wat zijn rechten zijn. Herh. 2007. Ned.1, 22.25-22.55u.

Tribe. Avonturier Bruce Parry trekt van de ene primitieve stam naar de andere en maakt telkens enkele weken hun gebruiken en rituelen mee. Vanavond zeilt hij naar het eiland Anuta, een kleine tropische buitenpost van de Salomonseilanden in de Stille Zuidzee. Te midden van wuivende palmbomen, een turquoise zee en witte stranden, vangen de mannen kreeft en schaaldieren en verbouwen de vrouwen maniok en bananen. Bruce houwt een kano uit een stam, leert vissen met beperkt gereedschap en maakt een begrafenisritueel mee. Ned.3, 21.05-22.05u.

kunst en cultuur

The Culture Show. Cultureel magazine. Reportage over het toernee van rockgroep Metallica in Noorwegen. Verder het tweede deel van de wandeling door de ‘Gang van Vasari’ in Florence, waar tientallen zelfportretten hangen van grote meesters. En een reportage over een jonge Israëlische hoornist en een Palestijnse hoboïst die samen concerten geven in Jeruzalem. BBC 2, 23.00-23.30u.