Te koop: gekloonde honden

Bernann McKinney met een van de vijf klonen van haar overleden hond. Foto AP Bernann McKinney from the U.S., holds one of five cloned puppies, the offspring of her late bullterrier Booger, upon her first meeting with them at the Seoul National University Hospital for Animals in Seoul August 5, 2008. RNL Bio, a South Korean company dedicated to the development of stem cell therapeutics and the commercialization of dog cloning technology, announced on Tuesday that the firm successfully cloned McKinney's pet dog and was commencing its world-wide dog cloning services. Five clones, named Booger Bernann, Booger Ra, Booger Lee, Booger Hong and Booger Park, were born from two surrogate mother dogs on July 28, 2008. REUTERS/Jo Yong-Hak (SOUTH KOREA) Reuters

De Amerikaanse Bernann McKinney heeft vandaag vijf klonen kunnen vasthouden van haar twee jaar geleden overleden hond Booger. De pitbulls zijn voor 50.000 dollar gekloond in Zuid-Korea en zijn volgens de ‘producent’, het bedrijf RNL Bio, de eerste commercieel gekloonde honden ter wereld. Volgend jaar hopen de Koreanen driehonderd honden te klonen voor rijke liefhebbers in de VS en elders.

„Booger was mijn partner en mijn vriend”, zei de 58-jarige Californische McKinney op een persconferentie in Seoul. De pitbull was een straathond die McKinney in huis had genomen. Hij was haar te hulp geschoten toen zij werd aangevallen door een andere hond.

Voor het klonen wordt het genetisch materiaal van het huisdier in een eicel zonder DNA gebracht. In een reageerbuis groeit daaruit een embryo, dat in de baarmoeder van een draagmoeder getransplanteerd wordt.

De vijf puppies, die allemaal ‘Booger’ zijn gedoopt, kwamen na drie maanden ter wereld.

Honden zijn niet de eerste huisdieren die commercieel worden gekloond. Katten worden al sinds 2005 gekloond voor de handel, door het bedrijf CSG in de Amerikaanse staat Californië. CSG, dat inmiddels niet meer bestaat, vroeg destijds 32.000 euro per stuk.

Het Amerikaanse bedrijf BioArts International is ook bezig met het klonen van een hond voor een particuliere opdrachtgever. De Amerikanen maken daarbij gebruik van de technieken van de Koreaanse wetenschapper Hwang Woo-suk. Drie jaar geleden was hij de eerste die een hond kloonde, een Afghaan genaamd Snuppy. Hwang raakte uit de gratie toen bleek dat hij een andere wereldprimeur, het klonen van menselijke embryo’s, vervalst had.

Honden zijn relatief moeilijk te klonen. Sinds Hwangs ontdekking zijn er ruim dertig andere gekloonde honden gemaakt, onder meer voor de Chinese Academie voor Wetenschappen. Maar nog steeds moeten er, om één gezonde kloon te fabriceren, honderden embryo’s gemaakt worden. Toen Koreanen onlangs een 14-jarige poedel kloonden, produceerden ze 358 embryo’s die ze bij twintig draagmoederhonden inbrachten.