Spanje: rechter gelast onderzoek naar vrijgelaten ETA-lid

Madrid. Een Spaanse rechter heeft gisteren een onderzoek ingesteld naar een van de meest beruchte leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA die afgelopen weekeinde is vrijgelaten. Rechter Pablo Ruz van de Nationale Rechtbank zei dat hij wil vaststellen of José Ignacia de Juana Chaos kan worden aangeklaagd voor het verheerlijken van terrorisme. Het gaat om een brief die hij heeft geschreven en die in zijn naam werd voorgelezen door aanhangers na zijn vrijlating uit de gevangenis zaterdag. In Spanje is grote ophef ontstaan over de vrijlating. De Juana was veroordeeld tot 3.000 jaar celstraf voor een reeks bomaanslagen en schietpartijen in de Spaanse hoofdstad Madrid halverwege de jaren tachtig. Volgens de Spaanse wet hoefde hij maar dertig jaar van zijn straf uit te zitten. Ook kreeg hij strafvermindering omdat hij verschillende opleidingen volgde in de gevangenis. Premier José Luis Rodriguez Zapatero sprak openlijk zijn ”minachting” uit over de Baskische terrorist.