Schreef Kellendonk het katholiekste boek?

De verlossing bindt de strijd aan met Moeder en zoon, Graham Greene neemt het op tegen Umberto Eco. Bezoekers van de website katholieknederland.nl kiezen deze zomer de beste roomse roman. Voorlopig lijkt Mystiek lichaam van Frans Kellendonk op weg de beste Nederlandse katholieke roman aller tijden te worden, maar de organisatie benadrukt dat er nog niet veel stemmen binnen zijn. „Iedereen is nog op vakantie, met een stapel boeken”, zegt een woordvoerder. Bij de buitenlandse romans wordt Dagboek van een dorpspastoor, van de Georges Bernanos genoemd, evenals De naam van de roos van Umberto Eco.

Een definitie van wat een roomse roman is, hanteert de aan de katholieke omroep gelieerde website niet: „Een katholieke roman kan gekenmerkt worden door thema’s als verlossing, vergeving, offer, priesterschap, hemel/vagevuur/hel, Christus, God, etc. Een katholieke roman kan ook als zodanig worden aangemerkt als het boek handelt over de katholieke kerk of als het geschreven is door een uitgesproken katholieke auteur, zoals François Mauriac of Vonne van der Meer.”

Ook een roman als Hugo Claus’ Het verdriet van België voldoet aan die criteria, net als André Gides La symphonie pastorale over een pastoor die een blind meisje misbruikt. Wel is de verkiezing nadrukkelijk beperkt tot romans: boeken als de Bijbel of de Belijdenissen van Augustinus zijn uitgesloten van deelname aan de verkiezing.

Het winnende boek wacht ‘eeuwige roem’. Stemmen gebeurt per email, aan de lezers wordt ook een motivatie gevraagd. De stemming sluit op 8 september, de dag waarop Maria Geboorte wordt gevierd. Vorig jaar verkoos dezelfde website al het meest katholieke woord uit de Nederlandse geschiedenis. Dat werd ‘zalig’.

Zie voor de verkiezing www.katholieknederland.nl