Rusland wil herstel band met Cuba

Rusland moet de banden met Cuba, een voormalige bondgenoot tijdens de Koude Oorlog, weer aanhalen. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gisteren gezegd tijdens de wekelijkse zitting van de ministerraad in Moskou.

„We moeten onze positie in Cuba en andere landen herstellen”, aldus de premier tegen het Russische persbureau Interfax. Poetin luisterde tijdens de bijeenkomst naar een delegatie onder leiding van vicepremier Igor Setsjin, die vorige week een driedaags bezoek bracht aan Cuba. Setsjin zei met de Cubaanse leider Raúl Castro afspraken te hebben gemaakt over samenwerking op het terrein van energie, toerisme en bankieren.

De uitspraak komt te midden van speculatie dat Moskou zijn militaire aanwezigheid in Cuba uit wil breiden in reactie op Amerikaanse plannen voor de bouw van een raketschild in Tsjechië en Polen. Moskou ziet dat schild als een bedreiging. Vorige maand dreigde het met de inzet van „militair-technische middelen” als het raketschild er zou komen. Wat daarmee precies werd bedoeld, bleef echter onduidelijk.

Het Russische ministerie van Defensie ontkende vorige week berichten in de krant Izvestia dat Moskou Cuba zou willen gebruiken als bijtankstation voor nucleaire bommenwerpers. De krant zei zich te baseren op een anonieme hoge Russische officier. Het Kremlin wilde niet reageren.

Hoewel Setsjin niets zei over militaire samenwerking met Cuba, zei een invloedrijke Russische analist en voormalige hoge defensiefunctionaris dat het mogelijk is dat Rusland binnenkort een militaire aanwezigheid krijgt op Cuba. „Het is geen geheim dat het Westen een ‘bufferzone’ rond Rusland aanlegt”, aldus Leonid Ivasjov tegen persbureau Ria Novosti. „In reactie breiden wij misschien onze militaire aanwezigheid in het buitenland uit, waaronder in Cuba.”

Tijdens de Koude Oorlog was de Sovjet-Unie een belangrijke bondgenoot van Cuba. De Sovjet-Unie was de belangrijkste leverancier van olie, granen en wapens. ook steunde Moskou het regime financieel. Na de val van de Sovjet-Unie werd de financiële steun grotendeels beëindigd. Rusland voert de laatste tijd een zeer assertief buitenlands beleid. Het voelt zich bedreigd door de uitbreiding van de NAVO. (AP, Reuters)