Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Defensie

Poetin: meer invloed van Rusland in Cuba

Moskou. De Russische premier Poetin wil dat zijn land zijn invloedrijke positie in Cuba, de voormalig bondgenoot van de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog, herstelt. Dat heeft het Russische persbureau Interfax gisteren gemeld. De verklaring van Poetin komt te midden van speculatie of Rusland een militaire aanwezigheid op Cuba nastreeft in reactie op het Amerikaanse plan om een raketschild te plaatsen in Polen en Tsjechië. Recent is er een Russische delegatie afgereisd naar Cuba, waar ze met de Cubaanse regering heeft gesproken over samenwerking. Na afloop zei de Russische vicepremier Sechin niets over militaire samenwerking. Vorige maand ontkende de Russische minister van Defensie berichten in Russische kranten dat het land overweegt bommenwerpers op Cuba te plaatsen - een stap die de Cuba-crisis van 1962 in herinnering roept. Toen wilde de Sovjet-Unie kernraketten plaatsen op Cuba, vlak onder de Amerikaanse kust. Poetin heeft het raketschild al eens vergeleken met de Cuba-crisis.