Philips legt beslag in fraudezaak vastgoed

De Stichting Philips Pensioenfonds heeft beslag gelegd op de woonhuizen van vier verdachten in de fraudezaak rond vastgoed van Philips en Bouwfonds. Dat blijkt uit stukken in het kadaster.

De vier verdachten zijn de twee voormalig directeuren Will F. en Robert L. van de vastgoedtak van het pensioenfonds, voormalig Bouwfonds-directeur Jan van V. en accountant Eric F. Philips heeft voor rond de 150 miljoen euro beslag gelegd bij de vier verdachten. Eerder legde justitie al beslag op bezittingen van de vier.

Een woordvoerder van Philips wil geen commentaar geven op de beslaglegging tot een eigen onderzoek naar de fraudezaak is afgerond. Dat wordt uitgevoerd door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. De uitkomsten hiervan worden eind dit jaar verwacht.

De fraudezaak draait om de aan-en verkopen van vastgoed door Philips Pensioenfonds en Bouwfonds. Justitie verdenkt een groot aantal personen van het vormen van een criminele organisatie die zich bezighield met belastingfraude, valsheid in geschrifte, omkoping en oplichting. Vastgoed van het Philips Pensioenfonds en het voormalige Bouwfonds werd te goedkoop gekocht en te duur verkocht. De verschillen werden volgens het OM onderling verdeeld door de verdachten. In totaal zouden er miljoenen zijn verdeeld bij projecten in heel Nederland.

Hoofdverdachte is Jan van V. uit Heemstede. Na zijn vertrek in 2001 bij Bouwfonds ging hij zelf in vastgoed handelen, waarbij hij vooral zaken deed met directeur Will F. van de vastgoedtak van Philips Pensioenfonds.

Lees eerdere artikelen op nrc.nl/vastgoedfraude