Pasta van Fatima

Ik zie mezelf nog staan, in haar keuken in het Siciliaanse Syracuse. Ze kookte met een vanzelfsprekendheid om jaloers van te worden. Ik was niet weg te slaan bij haar pannen. Wat doe je nu? En waarom doe je dat zo? „Oh, zo doe ik het altijd”, antwoordde ze dan. Ik wilde niets liever dan net zo heerlijk Siciliaans leren koken als Fatima. Vandaag maak ik haar pasta met romanesco bloemkool – die prachtig groene bloemkool met kleine torentjes als roosjes.

Voor 2 personen:

1 kleine romanesco bloemkool, in roosjes

200 g korte pasta

1 eetlepel olijfolie

1 teen knoflook, fijngehakt

2 ansjovisjes, fijngehakt

½ theelepel chilivlokken

1 theelepel venkelzaad

1 eetlepel pijnboompitten

1 eetlepel rozijnen

extra vergine olijfolie

Kook de bloemkoolroosjes net niet gaar in een grote pan met royaal gezouten water. Schep ze er met een schuimspaan uit. Kook vervolgens de pasta beetgaar in hetzelfde kookwater. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit hierin de knoflook, ansjovis, chilivlokken en het venkelzaad twee minuten. Voeg de bloemkoolroosjes toe en bak ze drie minuten mee. Giet de pasta af en vang een half kopje kookwater op. Voeg het kookwater, de pijnboompitten en rozijnen toe aan de bloemkool. Schep de pasta erdoor en warm alles nog een minuutje door. Schenk aan tafel nog een gulle scheut olijfolie over de pasta.

Janneke Vreugdenhil

Kijk op www.nrc.tv voor Janneke’s nieuwste recept.

    • Janneke Vreugdenhil