Opluchting na cijfers EU-banken

De Franse bank Société Générale heeft ondanks een forse winstdaling een redelijk resultaat behaald in het tweede kwartaal. Beleggers reageerden opgelucht en ook aandelen van andere financiële instellingen in Europa stegen vanmorgen op de beurzen.

De winst van Société Générale daalde met 63 procent van 1,7 miljard euro in het eerste kwartaal van 2007 naar 644 miljoen euro nu. De bank, die vorig jaar een verlies van 5 miljard euro moest nemen als gevolg van een frauderende handelaar, schreef in totaal 917 miljoen euro af op risicovolle beleggingen. Het grootste deel daarvan had betrekking op door de hypotheekcrisis getroffen obligaties.

In tegenstelling tot Société Générale presteerde de Britse hypotheekbank Northern Rock slechter dan verwacht. De bank, die in februari noodgedwongen werd genationaliseerd door de Britse regering, heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een verlies geleden van 585 miljoen pond (742 miljoen euro). Het verlies is vooral toe te schrijven aan klanten die hun hypothecaire verplichtingen niet kunnen nakomen, zo maakte Northern Rock vanmorgen bekend.

De nieuwe leiding van de bank, die door de regering na de nationalisatie werd aangesteld, maakte tevens bekend 9,4 miljard pond van een lening van de regering terug te betalen. De bank is de overheid echter nog altijd 17,5 miljard pond verschuldigd. De verwachting is dat Northern Rock nog tot 2010 verlies zal blijven lijden.

Gisteren verraste HSBC in positieve zin, door een winstdaling van ‘slechts’ 28 procent te rapporteren, tot 10,2 miljard dollar (6,56 miljard euro). HSBC heeft een sterke positie in Azië, een regio waar de kredietcrisis relatief weinig impact heeft gehad.

Lees meer over de resultaten van Europese banken op nrc.nl/kredietcrisis