Obama: oliereserves Amerika aanspreken

Barack Obama, de Democratische presidentskandidaat, heeft gisteren voorgesteld om Amerikaanse strategische oliereserves aan te spreken in de strijd tegen de hoge brandstofprijzen. Hij komt daarmee terug op zijn eerdere standpunt. In juni zei Obama de reserves te willen bewaren voor noodgevallen.

Tijdens een toespraak in Michigan, een belangrijke staat bij de verkiezingen in november en de thuisbasis van de Amerikaanse auto-industrie, ontvouwde Obama zijn plannen om binnen tien jaar een einde te maken aan de Amerikaanse afhankelijkheid van olie en gas uit het Midden-Oosten en Venezuela. De 47-jarige senator uit Illinois wil op korte termijn 70 miljoen vaten ruwe olie van de reserves beschikbaar stellen.

Obama herhaalde gisteren zijn uitspraak van zaterdag dat hij bereid is om beperkt nieuwe olieboringen voor de Amerikaanse kust toe te staan. Ook dat was een afwijking van zijn eerdere positie. Daar moet volgens hem wel wat tegenover staan. Obama schetste in Michigan plannen om grote oliebedrijven een extra belasting op te leggen, zodat Amerikaanse burgers in lage tot middelhoge inkomensgroepen een belastingteruggave van 1.000 dollar kunnen krijgen.

De Republikeinse presidentskandidaat McCain deed de voorstellen van Obama af als niet serieus. Volgens McCain moet het energieaanbod structureel worden vergroot, met bijvoorbeeld nieuwe boringen en kernenergie.

In een nieuw reclamespotje van het campagneteam van Obama wordt gezegd dat Amerikaanse politici er de afgelopen dertig jaar niet in geslaagd zijn de energiecrisis te bedwingen. McCain zou daar medeverantwoordelijk voor zijn. Hij wordt er in het spotje van beschuldigd te veel op te komen voor de belangen van de grote olieconcerns. (AP, Reuters, BBC)