Nieuw in de AEX, in de hoop de index te verslaan

Een entree in de AEX-index is vaak goed voor de koers. Maar met een beurs in mineur mag een bedrijf al blij zijn als het het verlies weet te beperken.

Goed nieuws voor de vier bedrijven die vorige week werden uitverkoren om hun entree te maken in de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs.

De kans is groot dat deze vier fondsen de komende periode de koers zullen zien stijgen. Uit een onderzoek van zakenbank Theodoor Gilissen blijkt dat nieuwelingen in de index het meestal beter doen dan de index zelf, en meestal ook een positieve koersontwikkeling laten zien. Nu hoeft dat niet te betekenen dat de vier – bouwbedrijf BAM, biotechnologiebedrijf Pharming, uitzender USG People en bodemonderzoeker Fugro – een grote stijging zullen laten zien. Het beter presteren dan de AEX-index is zeker de laatste tijd geen garantie voor winsten. De index heeft de afgelopen maanden een diepe val laten zien en de prognoses zijn pessimistisch.

Maar het uitgangspunt voor de vier is goed. Tenminste, dat blijkt uit het onderzoek van Gilissen. De bank keek naar de prestatie van nieuwkomers in de index sinds 2000 en berekende het koersresultaat van deze bedrijven in vergelijking met de index over een periode van twee maanden, één maand voordat ze in de index werden opgenomen en één maand daarna.

Uit het onderzoek blijkt dat van de 18 bedrijven die sinds 2000 in de graadmeter kwamen, 10 het beter deden dan de index. Met name de afgelopen jaren presteerden bedrijven beter. In 2000 liet automatiseerder Getronics een stijging zien van 17 procent terwijl de AEX in dezelfde periode met 5 procent steeg. Kabelbedrijf UPC zag de koers met zelfs 54 procent stijgen. Modeconcern Gucci zag als enige een daling: 14 procent.

Er zijn logische redenen waarom de koers stijgt bij een entree. Er komt meer aandacht voor de fondsen omdat er nu eenmaal meer aandacht is voor de AEX-index. Daarbij worden zij automatisch al meer gekocht omdat er veel beleggingsfondsen en zogenaamde index-trackers zijn die altijd een aantal aandelen van alle AEX-fondsen in portefeuille hebben.

Er waren natuurlijk bedrijven die de index niet konden verslaan. Zo waren daar beursbedrijf Van der Moolen en automatiseerder CMG die de pech hadden dat het 2002 was, een rampjaar voor de beurs. Maar vanaf 2005 was er van de acht nieuwelingen nog slechts één die de index niet kon verslaan: digitale kaartenmaker Tele Atlas daalde omdat beleggers vreesden dat het overnamebod van TomTom niet zou slagen. Maar de rest verging het goed: vastgoedbedrijf Corio (plus 3 procent tegenover 2 procent van de AEX), staalbedrijf Mittal (plus 9 procent tegenover AEX plus 1 procent), vastgoedbedrijf Rodamco (plus 16 procent, plus 4 procent voor de AEX).

Het mogelijk beter presteren dan de index is een opsteker voor de vier nieuwelingen die vanaf 2 september in de AEX staan. Maar beter presteren kan ook betekenen dat een fonds minder hard daalt dan de index. Want waar de index heengaat is onbekend, maar de vooruitzichten zijn niet al te best in een periode van kredietcrisis, economische teruggang en afvlakkende bedrijfswinsten.

    • Heleen de Graaf