Leidse krakers illegaal

Leiden hoeft de legalisatie van vrijplaats Koppenhinksteeg niet langer voort te zetten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag gisteren bepaald.

In een groot complex in Leiden, dat al veertig jaar in gebruik is van krakers, zijn onder meer activistische groeperingen als Eurodusnie gevestigd. De activisten hadden een kort geding tegen het Leidse stadsbestuur aangespannen, omdat die zich niet aan eerder gemaakte afspraken zou hebben gehouden. In 2005 besloot de gemeente het complex te legaliseren. Het vorige (linkse) college van B en W, dat in oktober vorig jaar ten val kwam, had vergevorderde plannen om die belofte uit te voeren. Maar het in december nieuw aangetreden college wilde, vanwege hoge renovatiekosten voor het complex, van de legalisering af.

Volgens de rechter kan uit het voornemen van de gemeente uit 2005 niet worden afgeleid dat het gebruik van de vrijplaats hoe dan ook zou worden gelegaliseerd.

De vrijplaats heeft laten weten in hoger beroep te gaan.