Kenia: kopstuk Al-Qaeda ontsnapt aan arrestatie

Een van de meest gezochte kopstukken van Al-Qaeda in Afrika is zaterdagavond nipt ontsnapt aan zijn arrestatie. Fazul Abdullah Mohammed, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de bloedige aanslagen in Kenia in 1998, wist minuten voordat een arrestatieteam zijn deur intrapte, zijn huis in het Keniase kustplaatsje Malindi te verlaten. Schijnbaar had hij voorkennis van zijn ophanden zijnde arrestatie.

De 32-jarge Fazul, geboren in de Comoren maar eigenaar van vele identiteiten, is al een paar keer eerder ontsnapt. Begin 2007 slaagden de Amerikanen er bijna in hem te bombarderen in Somalië. Hij ontkwam, maar één van zijn vrouwen meldde zich bij de Keniaanse grens en de politie maakte een computer van Fazul met belangrijke informatie buit.

Met gelijktijdige operaties blies Al-Qaeda op 7 augustus 1998 de Amerikaanse ambassades in Nairobi en in buurland Tanzania op. De bom in Nairobi ontplofte voortijdig in plaats van onder de ambassade en daardoor vielen er om 11 uur in de ochtend in de staten van Nairobi 225 doden, vrijwel allemaal Kenianen, en vijfduizend gewonden. Vier jaar later voerde Fazul een aanslag uit op een hotel van een Israëlische eigenaar bij de havenstad Mombasa, waarbij veertien Kenianen omkwamen.

Keniaanse media speculeren dat Fazul rond de herdenking van de aanslagen van 1998 weer in Kenia wilde zijn om opnieuw een aanslag te plegen. „De Kenianen likken nog steeds hun wonden van de bomaanslagen van precies tien jaar geleden en juist vandaag kregen ze de schok van hun leven door het nieuws dat de dader onder hen leeft en kennelijk ongrijpbaar is voor de politie”, zo opende het avondjournaal zondag.

Kenia is de afgelopen jaren een speerpunt geworden van Amerikaanse antiterreuracties. De moslims – 25 procent van de Kenianen – klagen sinds de aanslagen van Al-Qaeda over discriminatie. Langs de overwegend islamitische kustregio zouden veel moslims ten onrechte zijn opgepakt wegens terrorisme.