Kapucijners met spek

Voor 4 tot 6 personen:1 kilo verse kapucijners100 gr. ontbijtspek aan een stuk 3 grote tenen knoflook4 tot 5 el extra vergine olijfolie1 el verse rozemarijnnaaldjes 2,5 dl tomatensaus, vers of uit een potzeezout en versgemalen peperversgeraspte Parmezaanse kaas voor het serveren

Je zou kapucijners, en ik bedoel dan de blauwschokkers, gewoon in een siertuin kunnen laten groeien. Zo mooi zijn ze. De schitterende blauwpaarse peulen zouden mooi combineren met een lichtroze klimroos over een pergola. En wat is beter dan vers geoogste en zelf geteelde groenten?

Het is nu te laat om kapucijners te planten, maar volgend jaar wil ik toch een paar soorten proberen.

Dop de kapucijners en zet ze even weg. U houdt ongeveer 500 gram gedopte kapucijners over.

Doe het ontbijtspek in een magnetronschaal en leg er het deksel op. Blancheer 30 seconden in de magnetron op vol vermogen. Snijd het spek dan in kleine blokjes.

Pel de knoflook en snijd de tenen doormidden. Verwijder zo nodig de groene kiem in het midden. Snijd de tenen met behulp van een dun, scherp mes of met een speciale knoflooksnijder in flinterdunne plakjes.

Verhit de olijfolie in een zware koekenpan op matig vuur. Doe er de blokjes spek, plakjes knoflook en rozemarijnnaaldjes in en laat onder af en toe omscheppen circa 5 minuten bakken. Let op dat de knoflook niet te bruin wordt.

Giet de tomatensaus in de pan en breng aan de kook. Laat circa 5 minuten koken tot de saus iets dikker is geworden. Voeg de kapucijners toe en breng op smaak met zout en peper. Leg er het deksel op en laat alles circa 10 minuten sudderen, of tot de kapucijners gaar zijn.

Serveer met orecchiette, of een andere kleine, stevige pastasoort. Geef er aan tafel de Parmezaanse kaas apart bij.

KIM MACLEAN

Morgen: moeders dressing

    • Kim Maclean